Kralen van zoutdeeg.

Zoutdeeg kralen vind ik  één van de leukste dingen om te maken met zoutdeeg. Het is simpel en geeft veel speel plezier. Of je de kralen gebruikt om mee te spelen of om er een mooie ketting van maakt. Jong en oud kan hier veel plezier aan beleven.

Kralen maken van zoutdeeg. Wat je allemaal al niet kan maken met een paar keuken spullen.http://knutselmam.nl/

Zoutdeeg. Een deeg met de eigenschappen van klei.  Op zo veel verschillende manieren is zoutdeeg te gebruiken.

 

Moeilijkheidsgraad: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur; >45 min

Benodigdheden:

Werkbeschrijving:

  • Eerst moet de zoutdeeg gemaakt worden.
  • Daarna maak je balletjes door een stukje deeg tussen je handpalmen heen en weer te halen. Net alsof je kleine gehaktballetjes aan het maken bent. De groten van de balletjes hangt natuurlijk af van je eigen wensen. maar bij kleine kinderen zou ik ze niet te klein maken. Hierbij kunnen kinderen helpen. Hoe ouder de kinderen hoe kleiner de balletjes kunnen worden.
  • De balletjes kan je eventueel plat drukken zodat er een platte cirkel ontstaat. Experimenteer er op los. Zolang er een gaatje in gemaakt kan worden kan je er een hanger of kraal van maken.
  • De balletjes zijn nu gemaakt. Er ontbreken nog gaatjes in. Dit kan je op verschillende manieren doen. Wil je grote gaten dan kan je een dik rietje, pen of potlood gebruiken. Bij kleine gaatjes kan je een dun rietje of saté prikker gebruiken.
  • Nu je bepaald hebt hoe groot jij de gaatjes wilt hebben kan je aan de slag. Ik gebruikte een dik rietje. Ik zal het dan ook hebben over een rietje. Prik het rietje door het balletje. Haal het heen en weer om te zorgen dat het gaatje niet weer dicht gaat zitten. Ga er mee door tot in elk balletje een gaatje in zit. Dit is geen klusje voor de allerkleinste. Maar na het afbakken kunnen ook de kleinste weer aan de slag.
  • Afbakken: Dit is afhankelijk van hoe groot en hoe dik de kralen zijn. Maar  de kralen moeten nu voor ongeveer 2 uur op 100 graden in de oven.
  • Nadat je het uit de oven hebt gehaald goed laten afkoelen. Nu kan je de kralen verven. Ik hebt er acryl verf voor gebruikt. Na het verven uiteraard weer laten drogen. Je kan daarna nog een vernis laag aanbrengen. Dit zorgt er namelijk voor dat de verf niet af gaat geven of los laat.
  • De allerlaatste stap. Zoek een lint, stuk touw of veter. Rijg nu de ketting na eigen inzicht.
  • De zoutdeeg kralen ketting is nu klaar.

Variatie tip: Schrijf of de zoutdeeg kralen een tekst of letters. Maak er een leuke Moederdag cadeautje van. Zie onderstaande foto.

img_20160229_082103.jpg

Veel knutsel plezier,

Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *