Weven voor beginners.

Weven is op dit moment een trend. Een trend die ik zelf wilde uitproberen. Zins de kleuterschool kan ik me niet meer heugen dat ik ook maar iets hebt geweven. Je kan het je vast nog wel vaag herinneren of heb je het inmiddels bij je eigen kinderen wel eens gezien. Een stukje papier weven. Dit is de voorloper op wat ik jullie vandaag ga laten zien.

Weven voor beginners KnutselMam.Nl

In weven voor beginners ga ik jullie de basis van weven uitleggen. Hoe maak je een kleedje en waar moet ik op letten. Van een paar simpele weef technieken tot hoe maak ik mijn eigen weefraam. Ook al ben ik zelf het weven nog aan het ontdekken toch wil ik het al met jullie delen. Het is een paar uurtjes tijdverdrijf tijdens regenachtige dagen. Dit is ook een erg leuke knutsel om tijdens een verjaardagsfeestje met kinderen te maken.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★☆ ☆

Tijdsduur: > 60 minuten

Benodigdheden;

 • karton ( weefraam)
 • touw
 • schaar
 • lint
 • stok
 • liniaal

Werkbeschrijving:

 • Voordat je aan de slag kan gaan met weven heb je een loom ook wel weefraam genoemd. Als je dit net als ik nog niet hebt omdat je net als ik het eerst wilt uitproberen voordat je iets aanschaft. Geen probleem dan maak je er 1 zelf.

Weefraam zelf maken;

 • Neem een stuk stevig karton of een schoenendoos. Teken aan twee uiteinden met een liniaal om de 0,5 cm af. Maak hierna er kleine inkepingen in. De loom van karton is af. Ik heb het zelf van een schoenendoos gemaakt. Maar als je dit niet hebt kan het zoals ik al zei ook van een stuk karton. At the Butterfly Ball heeft een duidelijke uitleg met foto’s van deze manier. Ook als je geen Engels kan lezen heb je genoeg aan de foto’s.
 • Je kan ook een loom maken van hout. Dit kan door een oude fotolijst frame te gebruiken of dat van een schilderij. Dan teken je ook de frame aan twee kanten af om de 0,5 cm. Maar nu ga je spijkertjes voor een deel slaan in de frame. Al denk ik dat wanneer je deze manier gaat gebruiken je net zo goed een weefraam kan kopen. Zo duur zijn ze namelijk niet. Een kleintje kan al onder de € 10,- Weefraam voor kinderen

Weven voor beginners;

 • Nu je de weefraam hebt kan je het draad gaan spannen van boven naar beneden 1 stuk touw net zolang tot het vol is. Kijk maar duidelijk naar de foto’s van At the Butterfly Ball dan zie je wat ik bedoel.
 • Kies nu een kleur touw dat jij mooi vind en begint dat op en neer door het gespannen touw heen te halen. OP het einde ga je weer terug. Ook dit kan je duidelijk zien op de foto’s van At the Butterfly Ball.
 • Na elke keer dat je een baan hebt gemaakt moet je dat strak naar beneden aanduwen.
 • Wil je van kleur veranderen dan laat je een stuk touw ruim over. knip het gewoon af . Maar laat genoeg ruimte over om er later een knoop in te leggen.
 • Ga door met weven tot je klaar bent. Je kan de verschillende draden aan de achterkant vast knopen. Haal de uiteinden los en knoop het vast.
 • Zoals je in de onderstaande foto’s kan zien heb ik het op een stok en op een saté prikker vast geknoopt. De scherpe uiteinde van de prikker wel afknippen.

weven voor beginners. KnutselMam.Nl

weven zwart wit KnutselMam.Nl

Als je de begin en dus de basis van het weven leuk vind is het wel raadzaam om een weefraam aan te schaffen. Ik kan je nu nog niet vertellen welke het beste is. Er is zoveel te krijgen en de prijsverschillen zijn enorm. Zodra ik er een aantal hebt uitgetest zal ik hier iets over schrijven.

Voor nu heb ik in het kort uitgelegd hoe je een begin kan maken met weven. In een volgend bericht zal ik meer uitleg geven over een aantal weef technieken die te doen zijn voor beginners.

weven vor beginners KnutselMam.Nl

Voor nu heb ik mijn eerste 2 stukken stof gemaakt. En ga ik er zeker mee verder. Ik hoop dat jij ook gemotiveerd bent om aan de slag te gaan.

Kijk eens op mijn Pinterst board weven voor een paar ideeën en techniek uitleg.


Een fijne dag en veel knutsel plezier,

Melanie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *