Wat is Mod podge?

Wat is Mod podge? Voor de mensen die het nog niet kennen zal ik in het kort uitleggen wat Mod podge is. Het is een techniek wat erg veelzijdig is en wat steeds meer wordt gebruikt. Mod podge is een lijm en vernis in 1. Het is zowel geschikt om te lijmen. Maar ook om een oppervlakte af te lakken en een beschermlaag te geven.

 Wat is Mod Podge-

Mod Podge wordt verkocht in hobby winkels en online.  Ook kan je het krijgen bij  Xenos.  Bij de Action is het onder een andere naam te koop namelijk Crea podge. Het is dan ook meteen een stuk goedkoper. Ik vind het geen verschil in hun maken. Zelf haal ik het meestal bij de Xenos dit omdat het voor zover ik weet de enigste winkel is bij mij in de stad waar het te koop is. Het voordeel van de Crea podge van de Action is naast dat het spot goedkoop is ook in een flesje zit waar het er uit druppelt en je dus heel gedoseerd te werk kan gaan. Wel is het een kleine fles en bij grotere projecten ben je er wel snel doorheen,

 Je hebt zo ontzettend veel verschillende Mod podge tegenwoordig. Ik zal er een aantal opnoemen. En er iets meer over vertellen.

  • Mod podge glans, Mod podge mat en Mod podge satin: Deze 3 geven een net iets anders glans als het droog is. De namen spreken eigenlijk al voor zich. Mod podge satin ligt eigenlijk tussen de glans en mat variant in qua glans. Dit zijn de klassiekers onder de Mod podge en worden ook het meest gebruikt.
  • Mod Podge Fabric is speciaal voor textiel. Volgens de beschrijvingen kan je textiel op van alles vast lijmen. Helaas kan ik jullie hier verder niks over vertellen. Ik heb er zelf nog nooit mee gewerkt.
  • Mod Podge Puzzle Saver is speciaal voor puzzels. Heb je een mooie puzzel en wil je die als een mooi stukje kunst ophangen dan kan dat perfect met Mod Podge Puzzel Saver.
  • Naast de bovenstaande genoemde heb je nog veel meer verschillende varianten. Zo heb je ze met glitter er in. Of met
  • een kleurtje. Zo zag ik bij de Xenos dat ze het in het blauw hadden. Schijnbaar geeft het een blauwe filterlaag over je ondergrond.
  • Aangezien ik zelf alleen nog maar de glans en mat Mod podge hebt gebruikt kan ik jullie niet vertellen over de overige producten dan wat de fabrikant aan geeft. Zodra ik meer kennis hebt opgedaan van 1 van de anderen Mod Podge dan kom ik er op terug.

Welke Mod podge je ook kiest en welke spullen die daar bij horen de basis blijft altijd het zelfde, Je lijmt iets vast en als dat droog is kan je er meerdere lagen Mod podge overheen aan brengen. Zo ontstaat er een vernis laag over de vorwerp. Als alles bij elkaar goed gedroogd is kan je de oppervlakte zelfs met water en zeep schoonmaken.  Je kan Mod podge op vrijwel elke ondergrond vast lijmen. Het belangrijkste is dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. 

Tot slot wil ik nog 1 ding met jullie over Mod podge. Je kan het ook zelf maken. Althans dat beweren veel mensen. Ik vind de boven genoemde producten zelf veel beter. Maar als je het toch wilt uitproberen dan ga ik je dat niet ontnemen.

Er zijn 2 formules om  Mod Podge zelf te maken.

Manier 1; 50% witte kinderlijm en 50% water mengen

Manier 2; 50% houtlijm en 50% water mengen.

Probeer het uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

 

Veel knutsel plezier,

Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *