Tutu maken zonder naaimachine.

Tutu’s ik ben er gek op. Als klein meisje had ik waarschijnlijk niks anders willen hebben. Na 2 jongens ben ik dan ook extra blij met een dochter. Heerlijk uitleven voor zolang ze het wilt. Maar niet iedereen heeft een naaimachine en weet er mee om te gaan. Wil je ondanks dat toch een Tutu maken geen probleem. In minder dan 30 minuten heb jij een eigen gemaakt tutu. En dat zonder een naaimachine. Als je deze methode ziet ga je er gegarandeerd meer dan 1 maken.

Tutu in minder dan 30 minuten gemaakt zonder naaimachine. knutselmam.nl

 

Moeilijkheid: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: 30 min

Benodigdheden;

Werkbeschrijving;

 • Aangezien ik niet weet wat de juiste lengte maten zijn voor rokjes per leeftijd adviseer ik je het volgende. Pak een rok wat goed zit bij je kind en de lengte heeft wat jij wilt hebben voor de tutu. meet dit op vanaf de band tot de zoom van de rok.
 • deze lengte maat verdubbel je en dan nog eens de breedte van de lint of elastiek plus 1.
 • Dus voor de duidelijkheid de volgende optelsom moet je maken. lengte rok x 2 + breedte elastiek of lint + 1 cm= de totale lengte die je nodig hebt voor 1 baan tule.
 • De breedte van de tule moet ongeveer 10 cm zijn.
 • Mijn tutu is  20 cm lang
 • Omdat je heel veel stroken moet maken werkt het het makkelijks als de tule op een rol zit en de breedte dus al voor je bepaald is. Zo niet dan moet je dus de lengte en  breedte knippen. Je kan de rok in 1 kleur maken maar ook verschillende kleuren combineren. Ik heb vel roze gecombineerd met zacht roze.
 • Voordat je de tutu gaat maken moet je kiezen of je voor elastiek gaat kiezen of lint. Elastiek is het allermakkelijkst en goedkoper. Lint is eigenlijk vele malen mooier. Ik heb die van mij met elastiek gemaakt maar denk er sterk over om deze toch over te zetten op lint.
 • Of je het nu met elastiek maakt of met lint de werkbeschrijving blijft het zelfde.
 • Vouw je strook tule dubbel en leg het onder je elastiek of lint. Zorg dat de lus van de tule boven je elastiek of lint uit komt. Haal nu de uiteinden van de tule via de voorkant door de lus. Zie onderstaande foto. Herhaal dit nu net zolang tot je genoeg hebt om de tutu te vullen.

Tutu in minder dan 30 minuten gemaakt zonder naaimachine. knutselmam.nl

 • Als je klaar bent en alles gevuld is tot een volle tutu kan het het gaan afwerken. Leg in het elastiek een slappe knoop controleer bij je kind of het goed zit. Als blijkt dat er nog tule tussen moet dan kan dit nu nog. Ook kan je de elastiek nu goed afstellen. Je tutu van elastiek is nu klaar.
 • Als je met lint werkt dan moet je de lint ruim afknippen. Je moet er nog wel een strik in kunnen maken. De tutu doe je om en maak met de uiteinden van de lint een mooie strik. De strik haal je naar boven zodat het zichtbaar is.
 • Ook is er nog een andere manier om een tutu te maken zonder de naaimachine hier voor verwijs ik je naar de volgende link. Het mooie van dit soort elastiek is dat je de tutu meerdere lagen kan geven.
 • Als dit alles af is dan kan je eventueel nog ongelijke stukken van je tutu knippen.
 • Voor welke manier je ook kiest het word gegarandeerd een mooie tutu zonder dat het veel werk is of moeilijk.

Tutu in minder dan 30 minuten gemaakt zonder naaimachine. knutselmam.nl

Mijn Dochter moest passen en was er meteen weg van. Prinsesje aan het poseren. 

Tip; ik ben toch aan de slag gegaan en hebt de elastiek vervangen voor een stuk lint. In de bovenste foto zie je hoe dat er uit is komen te zien. Dit heb ik gedaan omdat ik deze tutu ga gebruiken voor haar 1ste verjaardag uitnodiging foto’s. En ik wilde toch dat het er wat mooier uit zag. Maar als ik binnenkort tutu’s ga maken om te verkleden dan maak ik ze met elastiek. Elastiek is voor kinderen ook makkelijker als ze zelf in en uit hun verkleed kleding willen.

Tip; ook heb ik de achter kant van de tutu iets langer gelaten. Dit omdat de tutu dan mooier om de luierkont van mijn dochter heen valt.

Tip; Ook wil ik je een link geven met meer dan 80 geweldige tutu’s.  Echt een aanrader om even rond te snuffelen. De 1 is nog mooier dan de ander.

Ik hoop je genoeg te hebben geïnspireerd.

Veel knutsel plezier,

Melanie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *