Mega dromenvanger

Dromenvangers je hebt ze in alle kleuren en maten. Het is trend om er een in je huis te hebben. Maar dan wel het liefst een zo groot mogelijke. En vandaag ga ik je uitleggen hoe je zelf een mega dromenvanger kan maken.

mega-dromen-vanger KnutselMam.NL

Wat is een dromenvanger?

Een dromenvanger komt oorspronkelijk van de Ojibweg een indianenvolk in Noord Amerika. De laatste jaren in het erg in trek geraakt bij vooral de New age beweging. En nu dus ook in de gewone huishouden.

Een traditionele dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web. In deze web kunnen kralen of stenen hangen. Onder de ring hangen veren. Tegenwoordig zie je ook hierin veel verschillende variaties. Kijk maar naar mijn dromenvanger. Het heeft de elementen van een traditionele dromenvanger maar dan in een modern jasje.

De indianen geloven dat het ophangen van een dromenvanger de boze dromen weert. Boven het bedje van een kind wordt een dromenvanger gehangen. Zij geloven dat de dromen gevangen wordt in het web. In je slaap worden de slechte dromen gevangen in het web en glijden ze er dan in de morgen af en drogen ze op in de ochtendzon. Goede dromen komen in de kern van de dromenvanger om vervolgens de weg naar de dromer te vinden.

Bij de traditionele dromenvanger heeft elke kleur, steen en veer een speciale betekenis. Hier ga ik jullie niet verder mee lastig vallen.

Hoe maak ik een mega dromenvanger?

Moeilijkheidsgraad: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: > 120 minuten

Benodigdheden: 

 • een ( mega) ring
 • touw, linten
 • veren
 • kralen

Werkbeschrijving:

 • Deze grote ring die ik gebruik heb ik van een kapotte lampenkap. Deze is ongeveer 40 cm in doorsnee. Je kan natuurlijk zelf kijken wat jij er voor wilt gebruiken.
 • Eerst ga je ring omwinden met touw of lint. Wil je een meer traditioneler uitziende dromenvanger dan kan je voor een leren lint kiezen. Ik heb voor touw gekozen. Als de hele ring hiermee bedenkt is. Dit is wel even een werkje en niet de leukste. Maar wel noodzakelijk.
 • Web maken:

 • Voor uitleg over hoe je de web wilt maken verwijs ik jullie naar een paar sites. Aan jullie de keuzen om te kijken wat voor jou het beste werkt. Ik moet zeggen dat ik het web maken ook nog niet geheel beheerst. Oefening baard kunst niet waar. dans mon bocal Deze link is in het Frans. Maar ook al spreek en lees je het misschien niet de plaatjes spreken voor zich. Kijk je toch liever naar een video dan heb ik hier een leuke snelle uitleg. Gillian Bower.
 • Vind je de web nog te lastig om te doen met je kind dan kan je je kind ook gewoon draad op zijn of haar eigen manier om de ring heen aanbrengen. Van links naar rechts van boven naar beneden om de ring heen geeft ook al een leuk effect.
 • De aankleding

 • De ring is nu af. De aankleding kan nu echt gaan beginnen. Ik ga jullie niet vertellen wat je moet doen. Laat je fantasie de vrije loop. Alles wat jij mooi vind kan je er in verwerken. Ik heb linten, touw, kralen, veren, en repen oude shirt er in verwerkt.
 • In de bovenstaande video zie je hoe zij de veren vast maakt aan de linten. Heb je dit ijzerdraad nu niet of wil je dat er liever niet voor gebruiken dan kan ik dat begrijpen. Zelf heb ik de veren vast gezet met een stukje touw. Wikkel de touw een aantal keren om de veer en lint en knoop het vast.
 • De dromenvanger is nu klaar.

mega-dromen-vanger-KnutselMam.NL

Ik hoop dat ik jullie weer een leuk idee hebt mee gegeven. Deze mega dromenvanger is meer voor de grotere (kinderen) onder ons. Binnenkort zal ik voor de kleintjes onder ons ook een leuke dromenvanger maken. Zodat je met hun ook aan de slag kan.

Wil je nog wat meer inspiratie opdoen kijk dan eens op mijn Pinterest board Dromenvanger.

Fijn weekend en veel knutsel plezier,

Melanie

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *