Faux pinata. Hoe te maken.

Faux pinata. Hoe te maken. Vandaag ga ik jullie weer iets meer vertellen over hoe je een pinata moet maken. Dit is de tweede uit een reeks berichten over pinata‘s.

Faux pinata. KnutselMam.Nl

 Faux pinata betekend niet meer dan nep pinata. Dit is een pinata maar dan niet om kapot te maken. Er zal niks uit komen. Het lijkt op een pinata maar is puur ter decoratie. Nu hoor ik velen van jullie denken maar wat moet ik er dan mee. Het is een leuke, gezellige en goedkope manier om een thema tijdens een feestje te benadrukken. Je kan het ook ter decoratie in bijvoorbeeld een kinderkamer hangen. Voor deze Faux pinata’s heb ik voor de thema fruit gekozen. Een vrolijk en zomers thema.

Vandaag ga ik jullie leren hoe je een faux pinata moet maken. Maar je kan deze pinata’s ook gerust zodanig maken dat je ze kan gebruiken met vulling er in. Ook hier zal ik uitleg over geven. Had ik in mijn vorige blog bericht je de eerste stap geleerd is dit de volgende stap. Geen rechte lijnen meer maar ronde vormen. Dit vraagt om een andere aanpak dan mijn vorige bericht. Ben je vergeten om welk bericht het gaat kijk dan even op Mini pinata.

Pinata’s maken is geen exacte wetenschap. Er zijn vele technieken om ze te maken. En iedereen maakt het op zijn eigen manier. Dit is deel 2 van een reeks die zal volgen. In elk deel zal ik jullie weer een andere techniek leren. Er is geen goeie of slechte techniek. Elke techniek heeft zo zijn voor en nadelen. Ik laat meestal de vorm en grote bepalen voor welke techniek ik zal gaan kiezen.

Will je het zelf niet maken. Maar wil je wel graag een faux pinata of een echt werkende pinata. Neem dan contact met mij op. Ik kan elke vorm, kleur en grote voor je maken. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. Als ik weet wat je wilt kunnen we een mooie prijs maken. Snoep en andere strooisels niet inbegrepen.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: > 1 uur

Benodigdheden;

 • crêpe papier
 • karton
 • schaar
 • lijm
 • liniaal
 • Stanley mes ( optioneel)
 • snij mat ( optioneel)
 • lint

 

Werkbeschrijving;

 • Voordat je begint aan de faux pinata of echte pinata bedenk dan eerst goed welke vorm je gaat maken. Ik ga meer vertellen over de ananas, aardbei en watermeloen. De citroen ga ik in het volgende bericht op terug komen. De Citroen heeft een iets andere techniek. Maar omdat deze van het thema fruit is wilde ik het jullie toch laten zien. Krijgen jullie meteen een idee wat jullie de volgende keer kunnen verwachten.
 • De vorm is bepaald nu ga je na denken over de kleuren. Voor fruit is het niet zo moeilijk om te bedenken welke kleuren je daar voor nodig hebt. Maar misschien wil je wel iets heel ander maken. Dat kan. Het voordeel van een pinata is je kan het zo realistisch mogelijk maken of juist heel bond vol kleuren meer zoals de Mexicanen de pinata’s vaak maken. Meer traditioneel. Je kan qua kleur gebruik niet snel fout gaan als het om pinata’s gaan.
 • De vorm en kleur is bepaald nu kan je echt aan de slag.
 • Ik bewaar tegenwoordig mijn verpakkingen. Dit geeft je gratis karton en zo recycle je ook nog een beetje. Win win zou ik zeggen. In dit geval zijn er 2 verpakkingen van cruesli voldoende om een pinata van ongeveer 30 cm in doorsnee te maken. Heb je geen verpakking verzameld, dan kan je bij de gemiddelde boekhandel of hobbywinkel kartonnen vellen kopen. Een vel is voldoende per pinata.
 • Teken de vorm uit op een deel van het karton. De silhouet van fruit is vrij simpel om te maken. Citrus vruchten kan je maken door een halve maan te tekenen. Ananas is ovaal met aan de bovenkant een recht stuk. Aardbei heeft een hart  vorm maar net niet helemaal. Twijfel je over hoe je de silhouet van een stuk fruit kan tekenen. Kijk dan op de foto hieronder:

Faux pinata. Hoe te maken. KnutselMam.nl

Simpele vorm.

 • Ik hoop dat het jullie nu duidelijk is wat ik bedoel met simpele vormen.
 • A fijn je hebt nu de vorm getekend. Knip of snij deze vorm 2 keer uit. zie foto links onder
 • Maak ook meteen stroken van 9 cm breed afgetekend op 2 en 7 cm. dit worden de vouw lijnen. Maak de strook zo lang mogelijk. De stroken moeten uiteindelijk om de vorm heen komen.
 • Knip uit de omgeslagen delen driehoekjes. Dit heb je nodig om de zijkant te kunnen buigen en de ronde vorm te geven. Heb je een rechte vorm dan hoeft dit uiteraard niet. zie onderstaande foto links boven.

Faux pinata. Hoe te maken. KnutselMam.NL

 • Voordat je nu verder gaat moet je bepalen of je een echte pinata wilt maken of niet. Wil je een echte pinata maken dan moet je aan de bovenkant een opening bewaren ongeveer 5 cm.
 • Wil je er een echt pinata van maken? Dan moet je nu bepalen of je de pinata open laat slaan of dat je de pinata met een lint open laat gaan.
 • De pinata wil je kapot laten slaan dan kan je de pinata dicht maken. Vergeet niet de opening aan de bovenkant te maken.
 • Wil je de pinata door een lint open laten gaan. Dan moet je een stuk van de strook afknippen. Ongeveer 10 cm. Hou dit stuk apart.

  Heb je je keuzen gemaakt dan ga ik nu weer verder met de algemene uitleg.

 • plak nu 1 van de twee omgevouwen zijkanten vast om de rand van je vorm. zie bovenstaande foto rechts boven
 • Als je een pinata met lint open wilt laten gaan moet je aan de onderkant een ruimte van 9,5 cm open laten. Hier komt later de strook in die je apart hebt moeten houden.
 • Maak je vorm vol met de strook. Nogmaals bij een echt pinata moet je aan de bovenkant een opening bewaren.Kom je een strook te kort dan moet je nog een stuk bij maken.
 • Als je helemaal rond ben kan de andere helft van de vorm er opgeplakt worden. Smeer de strook met lijm in en plaats de vorm er op.
 • Zet het eventueel met ductape of nog beter schilderstape hier en daar een stukje vast. zie bovenstaande foto rechts onder
 • het hier en daar vast zetten met tape zorgt er voor dat de lijm kan hechten aan de vorm en het niet snel uit elkaar valt.
 • Nu heb je de vorm van je pinata af. Maak nu aan de bovenkant van je pinata 2 sneetjes en haal daar een stuk lint doorheen. De lengte daarvan is aan jou. Hieraan ga je namelijk de pinata ophangen.

Ananas.

 • Voor de ananas moet je nu een strook crêpe papier knippen van ongeveer 20 cm. Ook hier knip je het voor een deel in. Vouw dit uit en zet het vast aan de binnenkant van de pinata. Ik was je vergeten te zeggen dat de bovenkant dus de rechte deel van de pinata open blijft. Heb je dit niet gedaan en was je al van start gegaan dan zal je dit er uit moeten snijden en eventueel het lint opnieuw vast zetten. Als je dit doet voordat je de vorm gaat omwikkelen dan kan je het vastzetten met een niet tang. Vind je de groene pluim van de ananas niet vol genoeg dan kan je nog een strook inknippen en er bij plaatsen. Ik heb 2 stroken er in geplaatst.
 • Voor de geen die een echte pinata gaan maken en de inhoud met een lint er uit wil laten trekken dan moet je nu even opletten.
 • De strook die je over hebt gehouden plak je nu eerst een stukje crêpe papier overheen. Laat dit goed drogen. Maak nu twee of meerdere sneetjes in de strook. Je kan alleen de jarige jop aan het lint laten trekken dan is 2 sneetjes voldoende. Wil je iedereen op het feestje de kans geven dan moet je daarna voor ieder kind 1 sneetje maken. Haal steeds door 1 sneetjes de lint. Haal 1 lint door 2 sneetjes en zet het aan wat de binnenkant gaat zijn vast . Bij 1 kind zal later de bodem er uit getrokken worden en je weet dan niet van te voren door wie.
 • Plaats nu de strook achter de opening in de vorm. Wel eerst lijm er op smeren een beide kanten. Laat het wel goed drogen. Je kan dit er ook tussen plaatsen voordat je de tweede helft van de vorm er op plakt.

  Zo nu kunnen we weer met zijn allen verder.

 • Alles zit op zijn plaats en is droog. Nu gaat het leukste aan het maken van een pinata beginnen. Het aankleden van de pinata.
 • Erg belangrijk werk van beneden naar boven. Niet vergeten anders wordt het niet mooi of maak je het jezelf erg moeilijk.
 • Knip een stuk van de crêpe papier af op ongeveer 5 cm. Knip een stukje in herhaal dit over de hele breedte. Vouw het nu uit. Nu kan je de pinata gaan bekleden er mee. Wikkel de crêpe papier om de vorm heen en zet het vast met lijm. Ga hier mee door tot je vorm helemaal is bedenkt. Heb je meer stroken nodig geen probleem je kan ze altijd bijmaken en verder gaan waar je gebleven bent. Dit geld ook voor veranderen van kleur. zie bovenstaande foto midden.
 • Als je de vorm nu helemaal in crêpe papier hebt gewikkeld dan is de  faux pinata in sommige gevallen af.
 • De watermeloen heeft eventueel nog wat zwarte pitjes nodig. Knip uit zwart papier kleine druppel vormen. De aardbei kan je ook voorzien van zwarte pitjes. ik heb dit niet gedaan zoals je kan zien. Zelf vind ik de aardbei zo mooier.

Faux Pinata Ananas. KnutselMam.Nl Faux Pinata Aardbei. KnutselMam.Nl Faux Pinata Watermeloen. KnutselMam.Nl Faux Pinata fruit. KnutselMam.Nl

 

 

 

 

Ik hoop dat ik jullie voldoende informatie hebt gegeven om aan de slag te kunnen met je faux  pinata of echte pinata. Wel raad ik aan voordat je begint nog even mijn vorige bericht over mini pinata’s te lezen. Dit omdat daar bepaalde dingen beter uitgelegd worden en met foto’s. Bepaalde dingen ben ik nu sneller doorheen gegaan. Als je het vorige bericht leest dan ga ik er vanuit dat alles duidelijk zal zijn. Zo niet dan kan je mij altijd vragen stellen.

Veel knutsel plezier,

Melanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *